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Antioxidant capacity and total phenolic content of air-dried cape gooseberry (physalis peruviana l.) at different ripeness stages

Narváez-Cuenca, Carlos Eduardo and Mateus-Gómez, Ángela and Restrepo-Sánchez, Luz Patricia (2014) Antioxidant capacity and total phenolic content of air-dried cape gooseberry (physalis peruviana l.) at different ripeness stages. Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 2 (2014); 232-237 Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 2 (2014); 232-237 2357-3732 0120-9965 .

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Resumen

Because the use of drying at high temperatures might negatively affect the functional properties of fruits, the effect of air-drying at 60°C on the total phenolic content (TPC) and antioxidant capacity (AOC) of cape gooseberry fruit was evaluated at three ripeness stages. The AOC was evaluated with 2,2’-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS), ferric reducing ability of plasma (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), and β-carotene-linoleate assays. The TPC and AOC increased in the fresh fruit as the ripeness stage increased. The TPC increased from 401.8±19.8 to 569.3±22.3 mg GAE/100 g dry weight (DW). The AOC values obtained with ABTS in the fresh fruit (ranging from 79.4±4.5 to 132.7±12.9 µmol trolox/g fruit DW) were comparable to those obtained with FRAP (ranging from 82.9±16.3 to 153.9±31.7 µmol trolox/g fruit DW). The values assessed with DPPH ranged from 21.0±3.2 to 34.1±5.1 µmol trolox/g fruit DW. The β-carotene-linoleate assay gave values ranging from 5.8±1.1 to 12.7±2.0 µmol α-tocoferol/g fruit DW. Air-drying the cape gooseberry fruit had a small influence on the TPC. The air-dried fruit had AOC values ranging from 27 to 164% of the value of the fresh fruit. While the ABTS assay produced higher values in the air-dried fruit than in the fresh fruit, the FRAP, DPPH, and β-carotene-linoleate assays resulted in lower values in the air-dried fruit.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:Tropical fruit, functional food, polyphenols., Postharvest, horticulture
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:44161
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :18 Oct 2014 12:15
Ultima modificación:18 Oct 2014 12:15
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