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Evaluation of methodologies for the analysis of toxic degradation products of dithiocarbamates fungicides

Guerrero, Jairo A. and Velandia, Yohanna (2013) Evaluation of methodologies for the analysis of toxic degradation products of dithiocarbamates fungicides. Revista Colombiana de Química; Vol. 42, núm. 3 (2013): Versión preliminar; 344-364 2357-3791 0120-2804 .

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URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/rcolquim/art...

Resumen

Four methodologies were evaluated for the determination of ethylenethiourea and propylenethiourea in fruits and vegetables. An extraction method using a mixture of methanol:water 3:1 and subsequent clean up with liquid-liquid partition supported on extrelut was selected and optimized. Identification and quantification was carried out using high-efficiency liquid chromatography with diode array detection. The validated methodology is specific and selective, with recoveries between 77,82% and 83,57% with coefficients of variation below 20% and detection limits between 0,003 and 0,006 mg.kg-1. Linearity parameters showed adequate results in the concentration range. The method is robust for the evaluated factors and matrix effect was not observed to any analyte in the whole concentration range tested. It was found traces of ethylenethiourea in one sample of tomato and propylenethiourea in one sample of potato., Se evaluaron cuatro metodologías para la determinación de etilentiourea y propilentiourea en frutas y hortalizas; se seleccionó y optimizó un método de extracción utilizando una mezcla metanol:agua 3:1 y posterior limpieza con partición liquido-líquido soportada sobre extrelut. La determinación y cuantificación se llevó a cabo utilizando cromatografía liquida de alta eficiencia con detección de arreglo de diodos. La metodología validada es específica y selectiva, con porcentajes de recuperación entre 77,82% y 83,57%, coeficientes de variación menores al 20% y límites de detección entre 0,003 y 0,006 mg.kg-1. Los parámetros estadísticos de linealidad mostraron resultados adecuados en los rangos de concentración evaluados. La metodología es robusta para las variables evaluadas y no se observó efecto matriz. Se encontraron trazas de etilentiourea y propilentiourea en una muestra de tomate y una muestra de papa, respectivamente.

Tipo de documento:Artículo - Article
Palabras clave:Etilentiourea, propilentiourea, validación, HPLC, frutas y hortalizas, Ethylenethiourea, propylenethiourea, validation, HPLC, fruits and vegetables
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Revista Colombiana de Química
Código ID:43303
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :04 Oct 2014 10:21
Ultima modificación:04 Oct 2014 10:21
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