Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Pruning affects the vegetative balance of the wine grape (vitis vinifera l.)

Almanza-Merchán, Pedro José and Serrano-Cely, Pablo Antonio and Forero-Ulloa, Fabio Emilio and Arango, Johana and Puerto, Ángela Milena (2014) Pruning affects the vegetative balance of the wine grape (vitis vinifera l.). Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 2 (2014); 180-187 Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 2 (2014); 180-187 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
261kB
[img] Microsoft Excel
94kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

The cultivation of grapes for the production of wine at altitudes between 2,200 and 2,600 masl started in the department of Boyacá in 1982. Quality wines are produced by the Ain Karim Vineyard in Ricaurte High. It is necessary to have wine grapes that possess suitable organoleptic compounds at harvest in order to guarantee quality grape must that can be converted into wine. For this, it is necessary to have a suitable ratio between the inflows and the outflows and to guarantee production, quality and vegetative sustainability over time, conserving the equilibrium and benefiting the productive potential of the vineyard. This study aimed to evaluate the productive and vegetative balance effect in the wine grape varieties (Vitis vinífera L.) Cabernet Sauvignon and Sauvignon Blanc in Sutamarchán-Boyacá, considering different pruning types (short, long, and mixed). A bifactorial, completely random statistical design was used. At the time of harvest, the fruit production and pruned wood were evaluated. The long-pruned vines presented the best behavior and the most balanced inflow/outflow ratio, while Sauvignon Blanc demonstrated a better productive yield. Meanwhile, the short and mixed prunings presented the better values for the ravaz index, indicating that they are more suitable for the conditions of the region, allowing for sustainability during the productive cycles of the wine grapes.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:Viticulture, vineyards, plant training, source/sink relationship, Ravaz index., Crop physiology, Horticulture
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:43224
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :04 Oct 2014 09:26
Ultima modificación:04 Oct 2014 09:26
Ultima modificación:04 Oct 2014 09:26
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox