Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

The effect of high iron doses (fe2+) on the growth of broccoli plants (brassica oleracea var. italica)

Peña-Olmos, Jaime E. and Casierra Posada, Fánor and Olmos-Cubides, Misael A. (2014) The effect of high iron doses (fe2+) on the growth of broccoli plants (brassica oleracea var. italica). Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 1 (2014); 22-28 Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 1 (2014); 22-28 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
349kB
[img] Other
504kB
[img] Microsoft Excel
29kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Tests were carried out under greenhouse conditions in Tunja (Colombia) in order to evaluate the effect of Fe2+ toxicity on the growth of broccoli plants. ‘Legacy’ hybrid Brassica oleracea var. Italica plantlets were grown in glass containers with a nutritive solution. Iron sulfate was added to the substrate in order to produce excess iron at concentrations of 100 and 200 mg L-1; a control without iron sulfate applications was used. The following evaluations were made: leaf area, total dry weight of the plants, distribution of dry mass (DM) in the different organs, absolute growth rate, relative growth rate, net assimilation rate and the root:shoot ratio. The total DM decreased drastically in the plants subjected to excess Fe2+, the growth indices progressively decreased with increases in the Fe2+ concentrations in the substrate and the distribution of DM in the organs varied as a function of the needs of the plants, with 15.85 and 11.10% less DM in the roots of the plants subjected to Fe2+ than in the control plants, at 100 and 250 mg L-1, respectively.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:Agronomia, Fisiologia vegal, plant nutrition, dry mass partitioning, iron sulfate, toxicity to plants.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:38782
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :03 Julio 2014 23:05
Ultima modificación:18 Agosto 2014 22:26
Ultima modificación:18 Agosto 2014 22:26
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox