Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Ethylene and 1-mcp affect the postharvest behavior of yellow pitahaya fruits (selenicereus megalanthus haw.)

Deaquiz, Yuli Alexandra and Álvarez-Herrera, Javier and Fischer, Gerhard (2014) Ethylene and 1-mcp affect the postharvest behavior of yellow pitahaya fruits (selenicereus megalanthus haw.). Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 1 (2014); 44-51 Agronomía Colombiana; Vol. 32, núm. 1 (2014); 44-51 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
218kB
[img] Other
546kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

The pitahaya or dragon fruit is one of the most representative exotic fruits that Colombia has, with an important, growing international market, but the cultivation and postharvest of this fruit lack sufficient technological support to be more competitive. Therefore, alternatives that provide good-quality products that meet market requirements are very important. Therefore, the objective of this research was to determine the effect of a ripening retardant and ethylene application on the conservation and quality of pitahaya fruits and the possible changes during ripening associated with ethylene, for which a completely randomized design with three treatments was used, corresponding to the application of ethylene (ethephon, 3 mL L-1), 1-methylcyclopropene (1-MCP, 600 mg L-1) and a control, with four replications, for a total of 12 experimental units. The fruits were stored at 18°C with 75% relative humidity. The 1-MCP application significantly decreased the loss of firmness, total soluble solids, loss of fresh mass and respiratory rate. Fruits from the control and ethylene treatment tended toward a climateric respiratory behavior. The total carotenoid content of the fruits was significantly higher in the ethylene application and the control treatment, which was consistent with the color change of the fruits. It can be concluded that the 1-MCP application reduced the ethylene action, slowing the ripening of the dragon fruits.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:1-methylciclopropene, quality, ripening, climacteric, cactus., poscosecha, frutas
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:38741
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :03 Julio 2014 22:50
Ultima modificación:18 Agosto 2014 22:25
Ultima modificación:18 Agosto 2014 22:25
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox