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Cassava starch separation: evaluation of sedmientation by gravity in channels

Torres Lozada, Patricia and Marmolejo Rebellón, Luis Fernando and Cajigas Cerón, Álvaro Andrés (2014) Cassava starch separation: evaluation of sedmientation by gravity in channels. Ingeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 Ingeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 2248-8723 0120-5609 .

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URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/arti...

Resumen

The production of cassava starch in Colombia comes mainly from the northern region of the Cauca Department in small agricultural industries known as "rallanderías", in which the settling of the slurry occurs in channels. Due to the fact that the settling process determines the capacity of the starch industry, it is important to evaluate the sedimentation process performed in rectangular channels (0.3 m high; 0.4 m wide; 165 m long), which are generally used in the region. Two main components were evaluated: determination of the change in the concentration of the slurry entering the settling zone and determination of the particle size distribution in the settling zone. In relation to the affluent of the channels, it was found that the concentration of the slurry during strainer operation was between 0.1 to 6% most of the time; the settling of discrete particles, for which the Stokes Law may be applied, predominated. During the settling process, the flow varied between 0.82 to 1.44 L/s with a predominance of laminar flow and a hydraulic retention time greater than 150 minutes. In the first 104m of the channel, particles greater than 10 µm in size were efficiently retained; particles between 6,7 to 8,8 µm were not retained and were discharged into local bodies of water, generating environmental problems., La producción de almidón de yuca en Colombia proviene principalmente del norte del departamento del Cauca, en pequeñas industrias agrícolas llamadas "rallanderías", en las cuales la sedimentación de las partículas suspendidas ocurre en canales. Puesto que el proceso de sedimentación determina la capacidad de la industria del almidón, razón por la cual, se consideró importante evaluar el proceso de sedimentación en los canales rectangulares (0.3x0.4 x 165 m), utilizados generalmente en la región. Se evaluaron dos componentes principales en la zona de decantación: el cambio en la concentración de la suspensión afluente y la distribución del tamaño de la partícula. Con relación al afluente de los canales, se encontró que la concentración de la suspensión durante el funcionamiento del filtro, la mayor parte del tiempo fue entre 0.1 a 6%, predominando la sedimentación de partículas discretas para las cuales aplica la ley de Stokes. En la sedimentación, el flujo varió entre 0.82 a 1.44 L/s con predominio de flujo laminar yTRH> 150 minutos. En los primeros 104 m del canal, las partículas con tamaños> 10 µm fueron retenidas eficientemente; las partículas con tamaños entre 6.7 a 8.8 μm no fueron retenidas, siendo vertidas a los cuerpos de agua y generando así, problemas ambientales.

Tipo de documento:Artículo - Article
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Palabras clave:industria del almidón de yuca, sedimentación por gravedad, canales de sedimentación, partículas de almidón, Cassava starch industry, sedimentation by gravity, sedimentation channels, starch particles
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Ingeniería e Investigación
Código ID:37913
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :03 Julio 2014 17:51
Ultima modificación:18 Agosto 2014 22:07
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