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Evaluation of models for estimating the reference evapotranspiration in colombian coffee zone

Ramírez, Víctor Hugo and Mejía, Alexandra and Marín, Elsa Viviana and Arango, Rafael (2011) Evaluation of models for estimating the reference evapotranspiration in colombian coffee zone. Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 107-114 Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 107-114 2357-3732 0120-9965 .

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URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

The reference evapotranspiration (ETo) is an important variable for hydrological studies, crop water requirements estimations, climatic zonification and water resources management. The FAO recommends the Penman-Monteith (P-M) and/or the Hargreaves models as the worldwide useful for the ETo calculation.The objective of this work was to test the performance of these models in one place of the Colombian Coffee Belt, and identify limitations and proposes modifications. The ETo calculation were compared with daily lysimeter measurements. The principal disadvantages of the P-M model were: the lack of calibrated coefficient for the long wave radiation estimation (Rnl) which affected seriously the net radiation estimation and finally the ETo, highly sensitivity at the wind speed changes, that make it inappropriate for locations without this data. The Hargreaves model, as FAO proposed, overestimate the ETo, which made necessary a modification. The ETo estimation for this location was most sensible to atmospheric vapour and air temperature than the available energy in the atmosphere (Rn-G).

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:evapotranspiration, atmospheric humidity, radiation, temperature. Penman-Monteith, Hargreaves, Garcia and Lopez, lysimeter.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:29933
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :30 Junio 2014 07:55
Ultima modificación:18 Agosto 2014 18:51
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