Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

The effect of three liquid bio-fertilizers in the production of lettuce (lactuca sativa l.) and cabbage (brassica oleracea l. var. capitata

Criollo Escobar, Hernando Artemio and Lagos Burbano, Tulio Cesar and Piarpuezan, Edwin and Perez, Ruth (2012) The effect of three liquid bio-fertilizers in the production of lettuce (lactuca sativa l.) and cabbage (brassica oleracea l. var. capitata. Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 3 (2011); 415-421 Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 3 (2011); 415-421 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
422kB
[img] Sin Definir

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

In modern agriculture, the use of agrochemicals has grown considerably, increasing production costs and causing serious problems for the environment. The use of bio-fertilizers is a viable alternative to improve the profitability of crops, particularly for agriculture on medium and small-sized farms with intensive production systems, such as vegetables. Given that bio-fertilizers can be produced on the farm and used successfully in crop production, this research focused on the effect of three bio-fertilizers on the production of lettuce and cabbage, biweekly applications were made with liquid fertilizers produced from the manure of cows (BFC), guinea pigs (BFGp) and pigs (BFPi) and compared to a commercial foliar fertilizer (CFF) and a control without an application. We observed the presence of Lactobacillus and Saccharomyces in the BFC and BFGp fertilizers and Bacillus in the BFPi fertilizer. The weight and head diameter and yield of lettuce and cabbage favored the bio-fertilizer applications compared to the control, but no statistical differences were found compared to the commercial foliar fertilizer (CFF). This behavior is attributed not only to the mineral content, but also to the presence of metabolite regulators of plant physiology, produced by the microbial action of the bio-fertilizers.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:alternative agriculture, microbial liquids, bioassay, Saccharomyces sp., Lactobacillus sp., Bacillus sp., Agricultura alternativa, caldos microbiales, bioensayo, Saccharomyces sp., Lactobacillus sp., Bacillus sp.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:23329
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 14:20
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:15
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:15
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox