Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Influence of substrate and mycorrhizal fungus on the root and shoot architecture of coffee-shading walnut (cordia alliodora [ruiz et pav.] oken)

Rodriguez Pérez, Loyla and Beltrán, Viviana Andrea (2012) Influence of substrate and mycorrhizal fungus on the root and shoot architecture of coffee-shading walnut (cordia alliodora [ruiz et pav.] oken). Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 1 (2012); 59-70 Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 1 (2012); 59-70 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
1MB
[img] Microsoft Excel
64kB
[img] Microsoft PowerPoint
742kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Cordia alliodora (coffee-shading walnut) is a species of economic importance to Colombia because of its multiple uses for farmers and for reforestation as a timber and industrial resources, mainly in the central coffee region of the country. The aim of this research was to study parameters of C. alliodora shoot and root system architecture over the first year of development. Plants were established in Pacho municipality (Cundinamarca) at an 2,150 m a.s.l. A split plot design with a randomized complete block and three replicates was applied. Within the main plot, we evaluated the substrates (soil, husk and compost 2:1:1; soil and husk 3:2; soil and husk 3:1), and withing the subplot, the mycorrhizal fungus (without fungus, Kuklospora colombiana, Glomus manihotis and Acaulospora lacunosa). Substrate type affected C. alliodora root and shoot architectural parameters. Plants transplanted into soil, husk and compost 2:1:1 had the best responses in architectural parameters: diameter of the base of the root (7.82 mm), number of secondary roots (48.4), root dry weight (5.38 g), number of leaves (47.33), dry weight of shoots (7.71 g), shoot length (72.64 g) and leaf dry weight (6.28 g) at 384 days after transplant. Since no fertilizer was applied to coffee-shading walnut plants, we conclude that the mycorrhizal fungi facilitated a better use and development of mineral elements present in the substrates.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:growth dynamic, development, substrate, mycorrhizal, forest species., dinámica de crecimiento, desarrollo, sustrato, micorriza, especie forestal.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:23281
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 14:15
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:14
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:14
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox