Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Using modified atmosphere packaging for storing ‘van dyke’ mango (mangifera indica l.) fruit

Galvis, Jesús Antonio and Arjona, Harvey and Fischer, Gerhard and Martínez, Ricardo (2010) Using modified atmosphere packaging for storing ‘van dyke’ mango (mangifera indica l.) fruit. Agronomía Colombiana; Vol. 23, núm. 2 (2005); 269-275 Agronomía Colombiana; Vol. 23, núm. 2 (2005); 269-275 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
239kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

‘Van Dyke’ mango fruits were harvested at physiological maturity and stored in active modified atmosphere conditions using different plastic packages (modified atmosphere packaging, MAP). Two-fruit-samples were placed in sealed caliber 2 and caliber 3 low density polyethylene packages (LDPE), using two initial atmosphere gas mixtures. Wrapped fruit and control fruit (without bagging) were kept at 12 °C and 90% relative humidity (RH) for 30 days plus 5 days’ shelf life at 18 °C and 70% RH. Caliber 3 LDPE film ensured that injected O2 concentration remained more stable and increased CO2 content during storage time than caliber 2 film. MAP treatment increased fruit shelf-life by delaying the ripening process. MAP drastically reduced fruit weight loss and increased ascorbic acid content compared to control. Negative correlation was found between fruit weight loss and fruit ascorbic acid content and O2 concentration within the plastic film and fruit ascorbic acid content. By contrast, there was direct correlation between CO2 content within MAP and the ascorbic acid content of fruit. Mango fruit wrapped in caliber 2 PE film ensured the longest extension of the ripening period, without incurring fruit skin lesions. Fruit in caliber 3-PE-film failed to ripen due to flesh softening being inhibited and organic acid degradation.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:23206
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 14:11
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:12
Ultima modificación:18 Agosto 2014 16:12
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox