Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Effects of leaf removal and cluster thinning on yield and quality of grapes (vitis vinifera l., riesling × silvaner) in corrales, boyaca (colombia)

Balaguera López, Helber Enrique and Almanza Merchán, Pedro José and Fischer, Gerhard (2012) Effects of leaf removal and cluster thinning on yield and quality of grapes (vitis vinifera l., riesling × silvaner) in corrales, boyaca (colombia). Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 35-42 Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 35-42 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
758kB
[img] Sin Definir
[img] Microsoft Excel
60kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

The vineyards that are located in the Colombian cool tropicalzone of Corrales (Boyaca department) offer grapes for the production of quality wines; to improve the crop we must know the adequate balance between the quantity of clusters and the leaf area of the plants. In order to determine the effect of leaf removal and cluster thinning on yield and quality of the clonal selection Riesling × Silvaner wine grape, it was used a completely randomized bifactorial design of 2x3. The first factor was removal of leaves (without defoliation and 60% defoliation) and the second one was cluster thinning (maintaining 66% or 33% of clusters per plant). Plants with 66% clusters and without leaf removal exhibited the highest total soluble solids content and yield of grapes, in fresh mass of clusters and fresh and dry mass of grapes. Plants without cluster thinning, but with removal of leaves, produced the lowest pH levels and total titratable acidity in the grapes. The technical maturity index was significantly higher in plants without leaf thinning; but was not affected by removed clusters. Thinning clusters is an alternative to improve production and the quality of wine grapes.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:source/sink ratio, total soluble solids, total titratable acidity, pH, crop productivity.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:18690
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :25 Junio 2014 19:02
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:59
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:59
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox