Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Agribusiness model approach to territorial food development

Murcia, Hector Horacio (2012) Agribusiness model approach to territorial food development. Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 125-132 Agronomía Colombiana; Vol. 29, núm. 1 (2011); 125-132 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
730kB
[img] Sin Definir
[img] Microsoft PowerPoint
315kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Several research efforts have coordinated the academic program of Agricultural Business Management from the University De La Salle (Bogota D.C.), to the design and implementation of a sustainable agribusiness model applied to food development, with territorial projection. Rural development is considered as a process that aims to improve the current capacity and potential of the inhabitant of the sector, which refers not only to production levels and productivity of agricultural items. It takes into account the guidelines of the Organization of the United Nations “Millennium Development Goals” and considered the concept of sustainable food and agriculture development, including food security and nutrition in an integrated interdisciplinary context, with holistic and systemic dimension. Analysis is specified by a model with an emphasis on sustainable agribusiness production chains related to agricultural food items in a specific region. This model was correlated with farm (technical objectives), family (social purposes) and community (collective orientations) projects. Within this dimension are considered food development concepts and methodologies of Participatory Action Research (PAR). Finally, it addresses the need to link the results to low-income communities, within the concepts of the “new rurality”.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:rural and food development, sustainable agribusiness model, participatory action research, territorial approach.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:18394
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :25 Junio 2014 16:24
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:53
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:53
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox