Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Comparison of lycopene, β-carotene and phenolic contents of tomato using conventional and ecological horticultural practices, and arbuscular mycorrhizal fungi (amf)

Ulrichs, Christian and Fischer, Gerhard and Büttner, Carmen and Mewis, Inga (2010) Comparison of lycopene, β-carotene and phenolic contents of tomato using conventional and ecological horticultural practices, and arbuscular mycorrhizal fungi (amf). Agronomía Colombiana; Vol. 26, núm. 1 (2008); 40-46 Agronomía Colombiana; Vol. 26, núm. 1 (2008); 40-46 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
839kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Tomato fruits are rich in anti-oxidant compounds that have been recognized as benef icial for human health. Horticultural practices can influence the concentration of these secondary metabolites. Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) can increase nutrient and water absorption of plants. The experiment, performed under glasshouse, examined whether organically grown ‘Vitella F1’ tomatoes differed in their fruit content of lycopene, β- carotene and total phenols from that found in conventionally grown tomatoes. Treatments were the cultivation methods: conventional, organic, conventional+AMF and organic+AMF. When comparing the cultivation method, no significant differences for the analyzed nutritional parameters were found; only tomatoes grown organically had slightly lower total phenolic contents. In both cultivation methods, tomato plants inoculated with AMF (Glomus sp.) built higher lycopene content in fruits than those without inoculation. Organic grown tomatoes increased β-carotene and total phenolic contents in fruits as a result of the AMF treatment. AMF applications increased root fresh weight but not shoot fresh weight. The improved growth and nutrient acquisition in tomato demonstrated the potential of AMF colonization for increased antioxidant compounds in fruits. White fly (Trialeurodes vaporariorum) was controlled successfully with application of diatomaceous earth Fossil Shield® 90 in organic treatments as well as with Applaud® in the conventional cultivation methods.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:ecological farming, mycorrhiza, carotenoids, antioxidants, nutraceutic properties, white fly, diatomaceous earth.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:18162
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :25 Junio 2014 14:48
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:48
Ultima modificación:19 Agosto 2014 03:48
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox